Steeds meer praktijken gebruiken deze onzekere tijd ten positieve en werken zelf actief aan content voor op de website, social media en bijvoorbeeld nieuwsbrieven. Dit gebeurt nu meer en meer via visuele content, waar video’s een belangrijk onderdeel van zijn. Echter net als voor elke andere communicatie-uiting is het belangrijk dat de video’s aansluiten bij de gewenste identiteit van de praktijk. Om goede video’s te maken zijn twee zaken belangrijk:

  1. De kwaliteit van de video
  2. De kwaliteit van de boodschap

In dit artikel geven wij tips over de kwaliteit van de video. In ons volgende blog gaan wij in op de kwaliteit van de boodschap.

Tips voor de kwaliteit van je video

Tip 1: gebruik een goede camera

Allereerst is het belangrijk om een goede camera te hebben. Tegenwoordig zijn echter de camera’s op iPads en veel smartphones al zo goed, dat deze prima geschikt zijn voor het maken van eigen video’s.Het nadeel van smartphones is vaak alleen de kleine sensor. Dat kan in moeilijke lichtomstandigheden een rol spelen bij video. Je kan nou eenmaal niet alles in zo’n klein apparaat stoppen. De smartphone lens  heeft dan ook zijn beperkingen en ondersteunt ook niet alle aansluitingen zoals een externe microfoon. Bovendien: met alle apps en foto’s die je maakt loopt een smartphone qua geheugen snel vol. De eerste vraag is dus hoe vaak wil je video’s gaan opnemen en hoe hoog moet de kwaliteit zijn? Als je videocontent een vast onderdeel wilt maken van je communicatie, dan raden wij aan om te investeren in een goede camera.

Tip 2: Houd de camera horizontaal

Voor het gebruik van video’s op social media platformen is het belangrijk dat je video’s horizontaal opneemt. Zet je smarthpone of tablet op een goede plek neer zodat deze stabiel en horizontaal staat. Gebruik evt. een selfie-stick of bv. nog beter een statief.. Let er dus op dat je horizontaal filmt. Let er ook op dat de smartphone/tablet op ooghoogte staat.

Tip 3: Zorg dat het geluid goed is

Zorg dat je duidelijk te verstaan bent. Neem eerst een stukje proefvideo op. Speel het af en luister of je goed verstaanbaar bent. Als je met één camera filmt, of dit nu een smartphone of andere camera is, kun je het geluid met de interne – ingebouwde – microfoon van die camera in principe opnemen. Je hoeft dan dus géén aparte losse microfoon te gebruiken. Dit kan echter in bepaalde situaties mogelijk problemen opleveren:

  • als de camera ver weg staat (omdat je bijvoorbeeld twee personen in beeld wilt krijgen) moet dat geluid over een lange afstand naar de camera toe. Gevolg is vaak een hoorbare ruis. Het geluid klinkt gewoon niet echt lekker.
  • als je in een omgeving filmt waar het rumoerig is, pikt die ingebouwde microfoon al dat geluid ook mee. Die microfoon maakt geen onderscheid tussen spraak en voorbijrijdende auto’s of kletsende mensen op de achtergrond. 

Dit kun je verbeteren door een externe microfoon aan te sluiten. Nu zijn er voor zowel smartphones als camcorders hiervoor verschillende mogelijkheden. Het is dan belangrijk dat een camera een aansluiting heeft om zo’n externe microfoon aan te koppelen. Een “mic-aansluiting.

Tip 4: zorg voor het juiste licht

Zorg ervoor dat het licht van de video helder is en niet te donker. Film bijvoorbeeld niet voor een raam. Het buitenlicht voorkomt namelijk een goed contrast. Ook overdag kan je het beste het licht aan doen of een extra lamp gebruiken. Film je buiten, doe het dan in de ochtend of aan het eind van de dag omdat het zonlicht beter is. Maak altijd eerst een proefvideo, speel deze af en kijk of het licht goed is.

Tip 5: zorg voor een rustige achtergrond

Zorg voor een onopvallende achtergrond die niet storend is of afleidt. De kijker moet niet afgeleid worden door allerlei andere beelden. De boodschap komt het beste over als de video opgenomen wordt voor een egale wand (dit is wel afhankelijk van wat je wilt laten zien).

Tip 6: Houd het simpel

Houd het simpel en maak het vooral niet te ingewikkeld. Probeer niet met allemaal verschillende shots te werken als je niet weet hoe het werkt en je naderhand alle verschillende opnamen tot 1 geheel wilt bewerken.

Tip 7: Tijdsduur

De tijdsduur van de video is afhankelijk van wat je wilt vertellen, voor welke doelgroep het is bedoeld en via welk kanaal je de video wilt verspreiden. Heb je een informatieve boodschap dan zijn video’s van meer dan 10 minuten tegenwoordig heel normaal. Wil je bijvoorbeeld uitleg geven over de ziekte van Parkinson (ontstaan, hoe mensen het kunnen herkennen), uitleg geven hoe fysiotherapie kan bijdragen en tips geven hoe mensen daar thuis het beste mee om kunnen gaan, dan kan deze video dus langer duren. Zo’n video wordt gemaakt voor een specifieke doelgroep en heeft een informatieve functie. Daarom mag deze dus langer duren. Wil je echter een video-aankondiging maken voor het promoten van een nieuwe activiteit zoals een zwangerfit cursus? Dan is het weer belangrijk dat je video tussen de 30 seconden en 1 minuut duurt.

Tip 8: monteren van de video

Het materiaal is gefilmd én je hebt een verhaal in je hoofd. Nu moet je nog zorgen dat het een mooi geheel gaat vormen. Als je een video maakt met je smartphone, is het wel zo handig om deze ook meteen op je smartphone te monteren. Je kunt zo het ongebruikte materiaal achteraf meteen verwijderen, dat scheelt een hoop opslagruimte. Welke apps zijn handig?

Naast bekende apps voor iPhone of Android – zoals iMovie (Apple) of Power Director (Android) – is WeVideo ook een simpele app om een video mee te monteren. Er zijn niet te veel opties (dat is prettig, want minder verwarrend) en binnen een paar minuten begrijp je hoe het werkt. Handige monteer-apps op een rij:

  • iMovie voor Apple.
  • Power Director voor Android.
  • WeVideo (Apple en Android).
  • Movie Edit Touch voor Windows.
  • Daarnaast worden er nu ook steeds meer video’s meteen in Tiktok gemaakt. Afhankelijk van de doelgroep kun je hier hele leuke video’s in maken en meteen bewerken.

Tip 9: Gebruik een goede en mooie thumbnail

De thumbnail is de eerste representatieve indruk van jouw video en de inhoud van de video. De thumbnail wordt vooral gebruikt om nieuwsgierigheid te creëren. Een mooie en goede thumbnail is zeker wat socialmedia betreft een belangrijk en essentieel onderdeel geworden. Dit omdat er zoveel video’s zijn dat het nodig is je te onderscheiden. 

De meest simpele manier om een thumbnail te maken is het YouTube voor je laten doen. YouTube genereert zelf tien thumbnails waar je uit kunt kiezen, als je een video upload. Deze worden echter willekeurig gekozen en zijn vaak niet de meest flatterende foto’s. Zelf maken is dus eigenlijk de beste optie. Je kan zelf met software een thumbnail exporteren van je video en deze gebruiken. Nog beter is deze te bewerken met een titel zodat meteen duidelijk is voor jouw (potentiële) cliënten wat ze kunnen of willen zien. Dit zelf maken vraagt wat photoshopkennis, of kennis van soortgelijke software.

Tip 10: Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Besteed het uit

Weet je niet waar je moet beginnen met het maken van video’s of heb je geen zin om zelf alle video’s te gaan monteren? Besteed het dan uit. Als je het doet, doe het dan goed.

In onze volgende blog geven wij meer uitleg over de kwaliteit van de boodschap.

 

Bekijk hier onder een voorbeeld video van collega Iman:

 

Recent Posts