Wilt u graag samenwerken met andere zorgprofessionals in de regio en in het vizier komen bij verwijzers? De eerste stap zetten is vaak een uitdaging. Bijna iedere praktijkeigenaar/ zorgprofessional kent het probleem: u krijgt een verwijsbrief binnen van een arts of specialist die onduidelijk is en u wilt aanvullende informatie aanvragen. Hoe kunt u nu het beste in contact komen met deze verwijzer? Of hoe zorgt u ervoor dat u meer verwijzingen krijgt van een bepaald ziekenhuis of medisch specialist? Nicky heeft 5 tips om het contact met verwijzers te leggen, verbeteren en onderhouden.

 

Het belang van een goed regionaal verwijzersnetwerk

U weet waarschijnlijk als geen ander dat het belangrijk is om een sterk verwijzersnetwerk te creëren. Alleen hoe pakt u het aan? Het belangrijkste uitgangspunt is vertrouwen. Kijk maar naar uzelf – verwijst u een patiënt door naar een zorgprofessional waar u geen ervaring mee heeft? Waarschijnlijk niet! Dat geldt dus ook voor uw regionale zorgcollega’s. Het is dus belangrijk dat u kijkt naar de gemeenschappelijke deler: Het beste willen voor de patiënt. Als het goed is, heeft u dit allemaal met elkaar gemeen. Met dit in uw achterhoofd, wordt de stap om contact te leggen misschien al wat makkelijker.

 

Verwijzers willen weten voor welke klachten patiënten bij u terecht kunnen

Het is belangrijk om het voor andere zorgprofessionals zo laagdrempelig en eenvoudig mogelijk te maken om contact met u te leggen. Want wie weet vinden zij het wel net zo spannend om de telefoon op te pakken, er een mail aan te wagen of spontaan op bezoek te komen als dat u dat vindt. Door goed bereikbaar te zijn, zorgt u ervoor dat een verwijzer snel met u kan overleggen en hierdoor vindt het contact eerder plaats. Daarnaast is het belangrijk dat verwijzers u makkelijk kunnen vinden als zij op zoek zijn naar specialistische kennis. Het is daarom van belang dat u goed vindbaar bent online en via bijvoorbeeld regionale zorgnetwerken. Het is hierbij belangrijk om uzelf te onderscheiden van concullega’s in de buurt. Wat maakt u de beste zorgspecialist om naar door te verwijzen/mee samen te werken?

 

5 praktische tips om uw contact met verwijzers en uw vindbaarheid te verbeteren.

  1. Maak een praktijkaccount aan op Zorgdomein en zorg dat alle therapeuten/behandelaars een eigen account hebben. Via dit platform kan er gemakkelijk met andere zorgprofessionals gecommuniceerd worden via een beveiligd systeem. Dit zorgt voor een gemakkelijke uitwisseling van verwijsbrieven, medische informatie en andere zaken. De lijntjes zijn hierdoor kort. Door elke keer goed terug te koppelen wat de status is van de patiënt, geeft u het vertrouwen dat jullie gemeenschappelijke patiënt de beste zorg krijgt. Hier bouwt u langdurige relaties mee op.
  2. Zorg dat uw praktijk of u als zorgprofessional zich onderscheid van concurrerende praktijken en zorgprofessionals in de omgeving. Door vanuit een gerichte specialisatie of dienst te communiceren, vallen de praktijk en u als specialist meer op en zal een andere verwijzer sneller bij u terechtkomen als zij naar een specifieke oplossing op zoek zijn.
  3. Meld u aan bij een regionaal zorgnetwerk, zoals bijvoorbeeld het Chronisch Zorgnet. Dit zorgt er ook voor dat u sneller gerichte verwijzingen krijgt. 
  4. Stuur gerichte informatie naar verwijzers/ zorgprofessionals waar u graag mee wilt samenwerken. Hoe specifieker u bent in uw informatieverstrekking, hoe groter de kans is dat u onder de aandacht komt. U kunt dit bijvoorbeeld combineren met een informatieavond over dit specifieke onderwerp, waarbij u aan de hand van voorbeeldcasussen kunt laten zien hoe uw werkwijze is. Hierdoor krijgen verwijzers een goed beeld van u als specialist en dit geeft vertrouwen! Combineer dit met bijvoorbeeld een informele borrel.
  5. Maak (als u deze nog niet hebt) een persoonlijk LinkedIn-account aan waarop u informatie over de praktijk, uw specialisatie, de manier waarop u werkt deelt, maar vooral omdat u ook kunt reageren op berichten van zorgprofessionals waar u graag mee in contact komt. U kunt via LinkedIn ook zorgprofessionals uit uw regio uitnodigen om met elkaar te linken en persoonlijk aanschrijven via een privé-bericht.

Kunt u hulp gebruiken bij het uitbreiden van uw verwijzersnetwerk?

Recommended Posts